Inicijativa; Čišćenjem divljih odlagališta do kriptovaluta 🚮🌳

23.09.2022

Na našoj smo platformi objavili eko posao plaćen kriptovalutama i otvoren za freelancere iz cijeloga svijeta. Dok su prijave s Balkana pristizale nešto slabije, među desecima prijava iz ostatka svijeta za oko nam je zapela jedna iz Kenije. Mogu li inicijative poput ove dokazati praktičnost kriptovaluta i redefinirati njihov utjecaj na okoliš?

 

Očišćeno odlagalište uz rijeku Nairobi, Kenija

 

Da li su kriptovalute sigurne?

Iza nas je nekoliko turbulentnih mjeseci u kripto svijetu. Dok je za prelazak na decentraliziran sustav potrebno vrijeme, mediji se i dalje fokusiraju na "kripto krah", produžujući negativni narativ o cijeloj blockchain industriji. Usljed svega, lako je zaboraviti prednosti kriptovaluta; zaštitu novčanih sredstava od inflacije, niske transakcijske troškove (ako ih uopće ima), mogućnost obavljanja transakcija u bilo koje doba dana i noći, ne postojanje ograničenja kupnje i isplate te općenito poboljšanje učinkovitosti financijskog sustava.

Na primjer, stotine poslodavaca i freelancera na našoj blockchain freelancing platformi koja ima i inozemnu inačicu, obavlja dnevne transakcije u roku od nekoliko sekundi; od SAD-a do Indije, Njemačke do Srbije, Švicarske do Hrvatske,... mogli bismo nabrajati. Nedavno smo i mi objavili posao obećavajući isplatu u kriptovalutama kandidatima iz cijeloga svijeta koji nakon dogovora o uvjetima očiste divlje odlagalište po izboru.

 

Kripto posao koji poziva kripto i eko entuzijaste širom svijeta

Kripto entuzijasti iz cijelog svijeta su pozvani da očiste divlje odlagalište iz svog okruženja te odlože smeće na legalno odlagalište. Koliko god jednostavno zvučalo, kandidati su prošli standardni proces zapošljavanja pazeći da su ispunjeni svi uvjeti - posjedovanje digitalnog novčanika, dogovor o lokaciji čišćenja, minimalnoj količini smeća i isplati. Potonje je osigurano escrow sustavom, gdje poslodavac (u ovom slučaju mi) unaprijed polaže sredstva koja su automatski isplaćena po izvršetku posla. 

 

Isplata je zagarantirana unaprijed položenim escrowom

Tako je našem pobjedničkom kandidatu isplaćena protuvrijednost od 300 USD u samo nekoliko minuta nakon što je poslao fotografije obavljenog posla.

Pogledajmo kako je akcija prošla:

 

Redefiniranje utjecaja kriptovaluta na okoliš

Glavni utjecaj kriptovaluta na okoliš dolazi od "rudarenja" koje doprinosi globalnom zatopljenju. Neke od kriptovaluta zahtijevaju vrlo malo energije, dok su druge, poput najpopularnijeg Bitcoina nevjerojatno energetski zahtjevne. 

 

Rudarenje kriptovaluta iziskuje odgovarajuć hardver i puno električne energije

Dok se sve više i više blockchain patformi okreće dokazu o ulogu (“proof of stake”) koji obećava smanjenje energetskih zahtjeva blockchaina za 99,9%, inicijative poput ove bi mogle kompenzirati za negativan utjecaj kripto rudarenja na okoliš.

 

Kripto: budućnost freelancinga?

Blockchain i freelancing idu ruku pod ruku. Freelancing platforme temeljene na blockchainu, kao što je Freelance.hr, donose transparentnost i učinkovitost tamo gdje su najpotrebniji - u online poslovanje. Uz dodatak prijeko potrebnog escrowa, poslodavci mogu biti sigurni da su njihova sredstva izdvojena i sigurno pohranjena na blockchain, dok freelanceri mogu raditi u miru znajući da im je isplata zajamčena. Uzevši u obzir sve prednosti blockchaina, u mogućnosti smo promijeniti svijet blok po blok.

 

Jeste li poslodavac? Objavite oglas za posao besplatno.

Jeste li freelancer? Registrirajte se na našoj platformi.

Pratite nas na društvenim medijima: Instagram | Facebook | LinkedIn | TikTok