Freelance u Hrvatskoj - remote poslovi za rad od kuće

13.09.2021

Ne morate preseliti u London ili New York kako biste uživali povlastice rada od kuće – freelance u Hrvatskoj sve je veći hit u poslovanju. Pojedinci i tvrtke u Hrvatskoj zapošljavaju freelancere zbog povećanog opsega posla, za obavljanje kratkih jednokratnih poslova ili zbog potrebe za nezavisnim stručnjakom u specifičnom području. Ako vas zanima kako postati freelancer i koji se remote poslovi nude na hrvatskom tržištu, nastavite čitati!

Freelance u Hrvatskoj – najtraženiji remote poslovi

Tržište remote poslova u Hrvatskoj zaista je raznoliko. Bilo da ste informatički ili marketinški stručnjak, umjetnička duša, dizajner, prevoditelj ili psiholog, rad od kuće itekako je opcija za vas. Donosimo vam listu najtraženijih freelance remote poslova u Hrvatskoj.

1. Developer

Developer je danas jedno od najtraženijih zanimanja, i to iz nekoliko razloga. Stručnjaci u ovom području posao nalaze vrlo brzo –naša ponuda poslova vrvi oglasima tvrtki u potrazi za developerima. Nadalje, priroda ovog posla je kao stvorena za rad od kuće. Šećer na kraju – developeri su odlično su plaćeni – mjesečne plaće im često prelaze i 80.000 kn.

Stoga, ako uživate u stvaranju korisnih proizvoda i aplikacija, ako vam pojmovi frontend i backend nisu strani i izvrsno se snalazite u programskim jezicima, freelance rad od kuće vas čeka iza ugla.

2. Contentwriter

Kreativce koji, uz spisateljske vještine i sposobnost da kvalitetno i izazovno obrade različite teme, imaju i znanje o SEO-u, zanimat će pozicija contentwritera.

Contentwriteri imaju moć storytellinga, tojest mogu lako približiti temu publici, a usto znaju kako visoko plasirati svoj sadržaj na internetskim tražilicama. Te će vještine naposljetku konvertirati publiku u klijente ili kupce određenog branda.

I ova je pozicija idealna za rad od kuće. Ili za rad iz aviona ili kafića uz plažu, ako želite.

3. Copywriter

Copywriter nije isto što i contentwriter, ali oboje je traženo na freelance tržištu u Hrvatskoj. Copywriter se također služi vješto služi riječima kako bi u kratkom roku uvjerio klijenta da kupi proizvod ili uslugu, pretplati se na sadržaj, kontaktira tvrtku i slično.

Ako su vaše jezične vještine dovoljno jake da možete prodati led Eskimu –freelance copywriter je pozicija za vas. Također pogodno za remote rad iz bilo kojeg kutka Zemljine kugle.

4. Marketinški stručnjak

Svako poslovanje treba marketinškog stručnjaka, bilo ono malo ili veliko, lokalno ili globalno, bilo ono obiteljska radionica ručno rađenih suvenira ili svjetska IT tvrtka.

U Hrvatskoj nam ne nedostaje mladih i proaktivnih tvrtki koje su se brzo raširile na globalno tržište, ali niti malih kreativaca, umjetnika, obrtnika, OPG-ovaca – a svi oni trebaju dobru reklamu. Stoga, ako želite proširiti dobar glas o Lijepoj našoj, postanite freelance remote marketinški stručnjak.

5. Stručnjak za društvene mreže 

Imati biznis, a ne imati društvene mreže = poslovna propast. Današnja će publika najviše imati priliku vidjeti reklamu skrolajući i skačući s jedne društvene mreže na drugu. Stručnjaci za društvene mreže zapravo moraju biti stručnjaci u raznim područjima – komunikaciji, dizajnu, marketingu, psihologiji. Ako ste usto upoznati s algoritmima društvenih mreža, u Hrvatskoj, kao i u svijetu, postoji velika potražnja za ovim freelance stručnjacima.

6. Likovni umjetnik, grafički dizajner, ilustrator, fotograf 

Ljudi su vizualna bića, a poslodavci su itekako svjesni te karakteristike. Privlačni vizuali su zato nužni u promociji svakog proizvoda ili usluge.

Projekti u ovom području mogu biti, primjerice, ilustracija dječjih slikovnica, uređivanje objava na društvenim mrežama, fotografiranje interijera ili svadbenih svečanosti – mogućnosti su bezbrojne.

Jednokratni angažman ili dugotrajna suradnja u ilustriranju, fotografiranju i/ili dizajnu idealni su za rad od kuće. Umjetničke duše ionako većinom najbolje funkcioniraju u vlastitom prostoru ili pak u prirodi i na terenu.
 

7. Novinar, kreativno pisanje, ghostwriter

Mnoge novinarske kuće i internetski portali traže novinare zarad od kuće, što uključuje istraživanje i pisanje novinskih članaka ili kolumni.

Također, osim strogo marketinških tekstova, content i copywritinga, freelanceri mogu zarađivati i pisanjem književnih formi poput romana, poezije i novela.

Još jedan oblik kreativnog pisanja je ghostwriting – pisanje knjiga, blogova, članaka, govora, newslettera, web sadržaja, itd., gdje se autorstvo ne pripisuje stvarnom autoru, tj. ghostwriteru, nego onome tko ga je angažirao.

8. Prevoditelj/lektor

Engleski možda jest linguafranca, no prevoditelji su itekako neophodni u raznim područjima poslovanja.

Kao freelance prevoditelj ili lektor, možete se okušati u književnom, audiovizualnom, pravnom, tehničkom i brojnim drugim vrstama prevođenja i lektoriranja.

Rad od kuće prevoditeljima i lektorima već dugo ne predstavlja nepoznanicu, a poslodavcima koji traže freelance prevoditelja za dugotrajan angažman veliku prednost predstavlja posjedovanje i poznavanje CAT alata.

9. Psiholog 

Psiholozi sve više primjenjuju rad od kuće, bilo u radu s individualnim klijentima ili u angažmanu s većim tvrtkama. Ljudski resursi su grana psihologije posebno zanimljiva tvrtkama, koje često zapošljavaju freelance psihologe kao svoje HR specijaliste, tj. stručnjake u području ljudskih resursa. Ta je praksa sve popularnija i u Hrvatskoj.

10. Virtualna/administrativna pomoć 

Pojedinci i tvrtke administrativne zadatke sve više daju u ruke freelancera. Ovaj posao uključuje telefoniranje, korespondenciju s klijentima, vođenje dokumenata, zakazivanje sastanaka, unos podataka, itd. Uz današnje alate za komunikaciju i administraciju, više nije potrebno da administrativni stručnjak sjedi u uredu – ova je pozicija postala u potpunosti virtualna.

Za kraj 

Nadamo se da vas je ovaj popis najtraženijih remote poslova ohrabrio da krenete u potragu za radom od kuće jer freelance u Hrvatskoj itekako postoji! Iduće poglavlje u sagi zvanoj „kako postati freelancer“ jest pretraživanje poslova ili registracija.