Što je escrow; definicija i prednosti escrow plaćanja u online svijetu

15.02.2022

 

Što je escrow?

Escrow plaćanje odnosi se na način reguliranja financijskih transakcija. Kad kupac i prodavač žele ostvariti suradnju, treća strana/agent preuzima novac i drži ga kod sebe dok se ne ispune svi unaprijed određeni uvjeti ugovora. Ovakav način plaćanja štiti od bilo kakvih malverzacija ili moguće prevare. 

Ilustracija escrow sistema

Postoje određene industrije, poput prodaje nekretnina, u kojima je escrow plaćanje uobičajeno. Recimo da ste se odlučili ste za kupnju stana, ali na njemu treba obaviti neke popravke. Sa prodavačem ste se u kupoprodajnom ugovoru dogovorili da je njegova obaveza da izvrši popravke. Kao garancija vama da će obaviti popravke, te garancija prodavaču da ćete nakon popravaka zaista i kupiti stan, u banci ćete otvoriti escrow račun i na njega položiti dogovoren iznos novca. Banka je u tom slučaju treća strana/agent, te je svjesna stavki ugovora. Nakon dovršetka radova banka će taj iznos isplatiti prodavaču. Ako prodavač nije ispunio svoju obavezu, banka vam vraća taj iznos, što možda ne bi bio slučaj da ste ga uplatili direktno prodavaču stana.

Naravno, usluga držanja sredstava nije besplatna stoga će agent tražiti svoj novčani udio. Također, valja voditi računa da je agent kojeg zapošljavate netko kome možete vjerovati jer ćete se u suprotnom naći u sličnim problemima zbog kojih ste se prvotno i okrenuli escrow plaćanju.

Online escrow plaćanje

Kao što je i za očekivati, mnoge online transakcije uključuju escrow. Razlog tomu je anonimnija i često riskantnija priroda trgovanja online, u odnosu na “fizičko”.

Naručeni paketi, primjerice, mogu sadržavati neispravne proizvode. Dok je njihov kupac shvatio da ima problem, prodavač je možda već misteriozno nestao s lica interneta, pogotovo ako se radi proizvodima kupljenim na manje poznatim ili uglednim stranicama.

Escrow je pogotovo koristan prilikom B2B transakcija. U transakcijama između tvrtki šteta može biti velikih razmjera, a uz to ne treba zaboraviti koliko je teško pokrenuti pravne postupke u slučaju online poslovanja.

S obzirom na sve, može se zaključiti da je escrow u online svijetu više potreba nego luksuz, osim ako se želimo ograničiti na korištenje isključivo poznatih online prodajnih mjesta (npr. Amazon), ili obavljati samo malene transakcije. 

 

online escrow payment


Prednosti escrowa na freelancing platformama

Zahvaljujući blockchain tehnologiji, po prvi puta u povijesti za ecrow više nisu potrebni bankovni računi. Freelance.hr je prva blockchain platforma za freelance poslove u regiji,  te među prvima u svijetu, koja osigurava poslove escrowom. 

Recimo da poslodavac treba freelancera za izradu logoa, te želi platiti kriptovalutama. Prilikom objave posla odabere koristiti escrow i na njega položi iznos koji je spreman platiti za izradu logoa. 

Taj je iznos zadržan na blockchainu te će freelanceru biti isplaćen po završetku posla. Freelanceri tako imaju jamstvo naplate svojih usluga, dok su sredstva poslodavca sigurna sve dok freelancer ne proizvede očekivani posao. Budući da se escrow temelji na pametnim ugovorima kojima je nemoguće manipulirati, pouzdanost je zagarantirana.

 

blockchain escrow

 

Koje kriptovalute podržavamo na Freelance.hr?

Gradeći globalnu zajednicu koja koristi globalnu valutu, stvaramo bolje ekonomske prilike za freelancere i poslodavce iz regije i cijeloga svijeta. Plaćajte ili budite plaćeni u sljedećim kriptovalutama:

Bitcoinu, Tezos, ETH stables (USDT, USDC, DAI), BSC stables (USDT, USDC, DAI) ili drugim valutama – zajmovi su dostupni kod našeg partnera SmartCredit

 

Zaključak

Escrow plaćanje je pravna praksa u kontekstu financijskih transakcija koja uključuje davanje novca trećoj strani kako bi ga ona zadržala dok ne dođe vrijeme za konačnu isplatu. Štiti sve sudionike od malverzacije i prevare što je posebno korisno u online svijetu kod kupovine ili remote poslova.

Bilo da outsourcate zaposlenike ili tražite posao, znajte da su naše transakcije escrow-osigurane!

Za sigurno iskustvo online poslovanja, posjetite freelance.hr.