Pet faktora koje trebate uzeti u obzir kada zapošljavate nezavisnog profesionalca

23.06.2021

Tijekom vaše karijere zasigurno će se pojaviti trenutak u kojem ćete imati potrebu za dodatnom radnom snagom. Bilo da je riječ o povećanom opsegu posla kojeg sami ne stižete obaviti ili jednostavno o manjku iskustva u određenom području, potreban vam je drugi nezavisni stručnjak. U daljnjem tekstu navodimo nekoliko faktora koje svakako trebate uzeti u obzir kada želite zaposliti novu osobu na projektu.

1. Tražite životopis i preporuke

Ovo je osnovni preduvjet na temelju kojeg ćete odlučiti da li ćete nekoga zaposliti. Kada zatražite preporuku bivšeg poslodavca, svakako pitajte bi li opet surađivali s tom osobom. Ovisno o odgovoru, znat ćete da li ste pronašli kvalitetnog suradnika ili ne.

2. Osigurajte svu potrebnu dokumentaciju

Potpišite ugovor s nezavisnim profesionalcem kako bi se točno znala obaveze i prava obiju strana. U ugovoru jasno naznačite na temelju čega je osoba zaposlena i koliki je opseg posla kojeg će obaviti. Pismenim sporazumom izbjeći ćete moguće nesuglasice i nesporazume.

Nolo Law for All savjetuje što uključiti u ugovor:

opis usluga koje će nezavisni profesionalac pružiti

naznačeno vremensko trajanje rada na projektu

iznos koji će biti isplaćen po obavljenom poslu i datum kada će isplata biti izvršena

jasnu odredbu o tome tko snosi troškove

izjavu nezavisnog profesionalca da će sam snositi troškove poreza

suglasnost da nezavisni profesionalac neće primati povlastice

sve copyright informacije, ako postoje

 

3. Odredite jasne smjernice

Neka odrednice projekta i vremenski rokovi budu kristalno jasni i razumljivi.

4. Zaštite svoje poslovanje

"Ako će nezavisni profesionalac imati pristup povjerljivim informacijama o vašem poslovanju, morat ćete uključiti određene stavke u ugovor, kako bi zaštitili povjerljive informacije." - FreelanceUK

Sigurno ne želite da zaposlenik nestane s povjerljivim informacijama o vašem poslovanju. Neka potpiše ugovor u kojem postoji članak o čuvanju povjerljivosti. Također, uzmite u obzir autorska prava i korištenje te odredite kako će se materijal koristiti nakon završetka projekta.

Intervju

Na kraju, upoznajte osobu koju želite zaposliti i porazgovarajte, maker putem telefona ili Skypea. Intervju će vam pomoći pri donošenju konačne odluke.