Kako naplatiti usluge web dizajna

Većini nezavisnih profesionalaca određivanje cijena i naplata korištenja usluga ne predstavlja omiljeni segment poslovanja. Ipak, kako je riječ o neizbježnoj činjenici, donosimo nekolicinu činjenica i savjeta koji bi vam trebali pomoći u osmišljavanju strategije financiranja.

1. Ne postoji jedinstvena formula

Nažalost, ne postoji točan ili pogrešan način određivanja cijena svojih usluga. Svaki dizajner bi trebao razviti vlastiti cjenovni sustav i način naplate, a vjerojatno ni tada neće moći upotrijebiti istu formulu za svaki projekt. Uzevši u obzir prirodu pojedinačnog projekta, male su šanse da će isti model biti apsolutno prikladan u svakom slučaju.

2. Naplata po satu i naplata po projektu ima prednosti i nedostatke

Općenito govoreći, u većini slučajeva češća je naplata po projektu, nego naplata po radnom satu.

Uzevši u obzir da svatko posluje na drugačiji način, evo još nekoliko izvora koji bi vam mogli pomoći u oblikovanju sustava naplate:

What You Should Charge and Why You Should Stick to Your Price – Positive Space

Trading the Hourly Rate for Task-Based Pay: Should You Do It – Freelance Switch

Deciding When to Use Project Pricing – Wake Up Later

3. Određivanje cijene i naplata sastavni su dio nezavisnog poslovanja

Mnogi će se složiti kako bi se radije koncentrirali na posao umjesto razrađivanja sustava naplate, ali važno je znati odrediti vrijednost vlastitog rada. U ovome možda nećete uživati, ali jasno definiranje financijskog plana osnovna je sastavnica poslovanja svakog nezavisnog profesionalca.

4. Greške su dio procesa

Većina nas se barem jednom našla u situaciji kada smo shvatili da smo krivo odredili cijenu rada. Razlozi mogu biti razni, od promjena okolnosti rada do povećanja opsega posla. Znajte da je ovo normalno te izvucite pouku iz toga. Učeći iz vlastitog iskustva manje ćete dvojiti i nagađati u budućnosti.

5. Vaše cijene će utjecati na percepciju vlastitih usluga, kao i na klijentovo mišljenje o njima

Prilično je očigledno da će vaše cijene utjecati na razmišljanje i mentalitet potencijalnih klijenata; neki će samo tražiti najpovoljnije cijene, dok će vas drugi vrednovati ovisno o naplati za korištenje vaših usluga.

Domet utjecaja cijena vaših usluga seže dalje od mišljenja vaših klijenata; on također utječe na vaše mišljenje o vlastitim uslugama i sposobnostima. Odlučite li se za vrlo nisku cijenu svojih usluga, prije ili kasnije ćete povjerovati da ni ne vrijedite više. S druge strane, postavljajući visoku cijenu usluga, porasti će i vaše samopouzdanje i vjera kako možete postati vrhunski dizajner. Naravno, tajna uspjeha ne leži samo u vašem mentalnom sklopu, ali vaš mentalni sklop definitivno igra bitnu ulogu u percepciji sebe i svog rada.

6. Nesigurnost je uobičajena

I zapamtite da niste sami! Dajte si vremena da se educirate i nastavite razvijati sustav naplate ili model financiranja koji će najbolje odgovarati vašem radnom ritmu i projektima kojima se bavite.

7. Raspon cijena jednako je širok kao i raspon različitih razina talenata

Mnoštvo dizajnera znači mnoštvo različitih kategorija cijena za različite vrste usluga. Uvijek budite spremni poduprijeti i objasniti vašu naplatnu strategiju, objašnjavajući istovremeno zašto vrijedite upravo onoliko koliko naplaćujete.

8. Gubitak projekta ne mora nužno biti loša stvar

Novopečeni nezavisni profesionalci često će prihvatiti posao pod doslovno bilo koju cijenu. Ako su stjecanje iskustva te izgradnja portfolija vaši trenutačni prioriteti, ovo čak i nije loša ideja, ali ako morate uzdržavati sebe i svoju obitelj, gubitak projekta zbog cijene ne predstavlja nužno zlo.

Svi mi raspolažemo ograničenom količinom vremena koju treba pametno rasporediti. Prihvaćajući slabo plaćene projekte može se dogoditi da propustite bolje prilike i zbog toga ćete morati naučiti kako ovo odvagnuti.

9. Sustav naplate može pomoći iskorijenjivanju neozbiljnih klijenata

Što je viša cijena vaših usluga (naravno u razumnim okvirima), veća je šansa da će klijenti biti ozbiljno zainteresirani za suradnju s vama.

10. Neki potencijalni klijenti smatrat će vaše cijene previsokima bez obzira koliko vi naplaćivali vaše usluge

Svatko ima pravo na mišljenje, ali to vas ne bi trebalo obeshrabriti; ne bojte se odbiti klijente kako bi se mogli usredotočiti na rad koji vrijedi točno onoliko koliko ga cijenite.

11. Možda ćete morati naplatiti rad na projektu i više nego što ste prvotno procijenili

Vjerojatno smo svi jednom imali neodlučnog klijenta koji nije znao što točno želi ili klijenta koji je stalno imao mnoštvo dodatnih zahtjeva, što je moglo rezultirati gubitkom vašeg vremena i novca. No, neke situacije će opravdati povećanje troškova tijekom rada na projektu i u ovo ćete uputiti vašeg klijenta, kako biste sami sebe zaštitili.

12. Na početku ćete vjerojatno morati naplaćivati manje nego što želite

Većina nezavisnih profesionalaca će se morati dokazati prije nego što se uspije domoći projekata koji će donositi željeni profit (osim u slučaju ako ste već stekli stanoviti ugled radom u nekoj agenciji, dizajnerskom studiju, etc.)