Pet faktora koje trebate uzeti u obzir kada zapošljavate nezavisnog profesionalca

Tijekom vaše karijere zasigurno će se pojaviti trenutak u kojem ćete imati potrebu za dodatnom radnom snagom. Bilo da je riječ o povećanom opsegu posla kojeg sami ne stižete obaviti ili jednostavno o manjku iskustva u određenom području, potreban vam je drugi nezavisni stručnjak. U daljnjem tekstu navodimo nekoliko faktora koje svakako trebate uzeti u obzir kada želite zaposliti novu osobu na projektu.

1. Tražite životopis i preporuke

Ovo je osnovni preduvjet na temelju kojeg ćete odlučiti da li ćete nekoga zaposliti. Kada zatražite preporuku bivšeg poslodavca, svakako pitajte bi li opet surađivali s tom osobom. Ovisno o odgovoru, znat ćete da li ste pronašli kvalitetnog suradnika ili ne.

2. Osigurajte svu potrebnu dokumentaciju

Potpišite ugovor s nezavisnim profesionalcem kako bi se točno znala obaveze i prava obiju strana. U ugovoru jasno naznačite na temelju čega je osoba zaposlena i koliki je opseg posla kojeg će obaviti. Pismenim sporazumom izbjeći ćete moguće nesuglasice i nesporazume.

Nolo Law for All savjetuje što uključiti u ugovor:

  • opis usluga koje će nezavisni profesionalac pružiti
  • naznačeno vremensko trajanje rada na projektu
  • iznos koji će biti isplaćen po obavljenom poslu i datum kada će isplata biti izvršena
  • jasnu odredbu o tome tko snosi troškove
  • izjavu nezavisnog profesionalca da će sam snositi troškove poreza
  • suglasnost da nezavisni profesionalac neće primati povlastice
  • sve copyright informacije, ako postoje

 

3. Odredite jasne smjernice

Neka odrednice projekta i vremenski rokovi budu kristalno jasni i razumljivi.

4. Zaštite svoje poslovanje

“Ako će nezavisni profesionalac imati pristup povjerljivim informacijama o vašem poslovanju, morat ćete uključiti određene stavke u ugovor, kako bi zaštitili povjerljive informacije.” – FreelanceUK

Sigurno ne želite da zaposlenik nestane s povjerljivim informacijama o vašem poslovanju. Neka potpiše ugovor u kojem postoji članak o čuvanju povjerljivosti. Također, uzmite u obzir autorska prava i korištenje te odredite kako će se materijal koristiti nakon završetka projekta.

Intervju

Na kraju, upoznajte osobu koju želite zaposliti i porazgovarajte, maker putem telefona ili Skypea. Intervju će vam pomoći pri donošenju konačne odluke.

Budućnost Poslovanja